Zonnepanelen zijn de perfecte aanvulling voor elk huishouden in Voorstonden. Ze vormen een ideale bron van energie voor iedereen die van natuur houdt, zonder dat je er zelf financieel slechter van wordt.
Sterker nog: op termijn betalen de panelen zichzelf niet alleen terug, ze leveren zelfs geld op. Met deze panelen laat Voorstonden zich zien als een betrokken en vriendelijke gemeenschap die op een verstandige manier haar bijdrage levert aan een schonere wereld.
Door vol in te zetten op zonne-energie kunnen de inwoners van Voorstonden een voorhoedefunctie vervullen voor de gemeente, regio en het hele land.
De gemeenschap staat voor rust en natuur en de stille, niet vervuilende zonne-energie levert dat. Daar komt nog bij dat Voorstonden rijk is aan dakoppervlak om de zonnepanelen op te plaatsen.
De panelen zijn op zich al niet lelijk, maar onder sommige mensen leeft de angst dat zij het uitzicht verpesten. Door de ruimte en begroeiing die Voorstonden rijk is zijn de zonnepanelen bijna onzichtbaar op de daken van de huizen en schuren.
De natuur die je helpt door de panelen te plaatsen helpt jou zo om deze panelen aan het zicht te onttrekken. Zo krijgt samenleven in het groen een diepere betekenis.
Het zou natuurlijk krom zijn, als je milieuvriendelijke, besparende zonnepanelen met een vervuilende diesel het halve land door moeten voordat ze op je dak liggen.
Gelukkig is er een ervaren vakman in zonnepanelen niet uit de buurt van Voorstonden. Zo dichtbij zelfs, dat hij op de fiets zou komen, als die panelen niet zo zwaar waren.
Een vakman uit de buurt inschakelen heeft meer voordelen. Het geeft vertrouwen, hij is in de buurt als je hem nodig hebt en hij weet wat er speelt in de regio. Think global, act local.
Om alleen al aan het energieverbruik van een huishouden van één persoon te kunnen voldoen is een investering van enkele duizenden euro’s nodig. Dat is een hoop geld dat je net zomaar terug hebt verdiend.
In het beste geval ben je na ruim zes jaar uit de kosten. In andere gevallen bereik je dat punt na bijna tien jaar pas. In beide gevallen betalen de panelen zichzelf terug, dat is het probleem niet.
In beide gevallen duurt het terugverdienen gewoon jaren. Pas daarna ga je verdienen aan je panelen. Dat verdienen doe je vooral aan een besparing op je energiekosten van enkele honderden euro’s per jaar.
Het is de investering dus zeker waard, maar de investering is op de lange termijn. Vraag een offerte aan bij de vakman en bereken je verwachte opbrengst aan zonne-energie, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Zonnepanelen zijn niet goedkoop. Omdat ze goed zijn voor het milieu en de overheid zich klimaatdoelen heeft gesteld, is het in het belang van de overheid dat toch zoveel mogelijk Nederlanders groener gaan leven.
Om deze reden was er vroeger een subsidieregeling voor de aanschaf van zonnepanelen. Die regeling bestaat niet meer. In plaats daarvan kun je nu teruggave van de btw aanvragen, die je op de aankoop van je panelen moet betalen.
Die btw is 21%, dus op een bedrag van enkele duizenden euro’s rust veel btw. Hiervoor moet je wel btw aangifte doen als startende ondernemer. Je bent een startende ondernemer, omdat je met je zonnepanelen energie levert aan je eigen energieleverancier.
Dit traject vergt enige administratie, maar is zeker de moeite waard. Laat je hierover dus goed inlichten, of ga zelf op zoek naar informatie op het internet.
Waar de vakman weer echt bij komt kijken bij de aanschaf van panelen, is de montage. Het lijkt zo eenvoudig. En voor hem is het dat ook. Maar een slordige montage kan een ramp betekenen voor je dak. Of je zonnepanelen liggen na een flinke storm ineens in de voortuin.
Minder opvallend is het verminderde rendement dat de panelen opleveren als ze niet optimaal geplaatst zijn. Dat laatste is echt iets waarbij alleen de expert je kan helpen.
Het is ook belangrijk dat het systeem waarmee de zonnepanelen op je dak in Voorstonden gemonteerd worden lang meegaat. Die panelen blijven daar idealiter tientallen jaren liggen, dus het materiaal moet duurzaam zijn, zodat ze de hele levensduur van de panelen meegaan.
Je hebt mogelijk zo’n tien jaar nodig om je panelen terug te verdienen. Dat betekent dat alles wat de panelen na die tijd opleveren pure winst is. Meestal via een fikse besparing, maar als je meer produceert dan je nodig hebt, verdien je er gewoon aan.
De levensduur van je installatie voor zonne-energie heeft dus directe invloed op het bedrag dat je uiteindelijk, als je panelen vervangen moeten worden, in totaal bespaard zult hebben.
Gelukkig gaan de panelen veel langer mee dan tien jaar, hoewel ze wel geleidelijk in kwaliteit en dus rendement af zullen nemen. Je moet erop rekenen dat je panelen na 25 jaar nog 80% van hun oorspronkelijke capaciteit hebben om energie op te wekken.
Na een jaar of 12 is dat nog 90%. Dit zijn nog steeds hele forse percentages. Houdt er wel rekening mee dat de omvormer, die de opgewekte energie bruikbaar maakt voor het normale energienet en dus ook al je huishoudelijke apparaten, na een jaar of twaalf al aan vervanging toe is.
De overheid wil alle huishoudens in Nederland in 2050 van het aardgas af hebben. Dat betekent dat tegen die tijd iedereen op elektriciteit moet zijn overgestapt. In de tussentijd wordt de belasting op aardgas stapsgewijs verhoogd.
Het loont dus om al eerder over te stappen. Het loont nog meer als je de extra elektriciteit die je nodig zult hebben voor je verwarming en in de keuken zelf kunt produceren.
Zo blijf je de ontwikkelingen een flinke stap voor en sta je niet ineens voor dure investeringen later. Al deze veranderingen zorgen er ook voor dat je huis in Voorstonden meer waard wordt door zonnepanelen.