Solar2Enjoy Solar2Enjoy.com: Artikel van Vattenfall: Zo werkt salderen

Artikel van Vattenfall:

Zonnepanelen zijn een enorm succes. Dit komt deels dankzij de salderingsregeling en de terugleververgoeding. Er zijn nogal wat misverstanden over salderen en terugleveren. We leggen je graag uit hoe het precies zit. 

Zo werkt salderen

Op sommige dagen wekken je zonnepanelen meer stroom op dan je zelf nodig hebt. Als je op je werk bent bijvoorbeeld. Of op vakantie. Het zou zonde zijn als die stroom verloren gaat. Gelukkig kun je dit overschot 'terugleveren' aan het elektriciteitsnet. Andere huishoudens of bedrijven kunnen jouw duurzame stroom dan direct gebruiken.

Om het terugleveren van zonnestroom te compenseren heeft de overheid de salderingsregeling bedacht. Die werkt zo: Voor elke kWh zonnestroom die je teruglevert krijg je een kWh gratis stroom op momenten dat de zon niet schijnt. Dat is wel zo eerlijk. En het maakt het nemen van zonnepanelen een stuk aantrekkelijker.

Wij maken de balans op

Eéns per jaar verrekenen we de zonnestroom die we van je ontvingen met de stroom die je afnam. Dit heet salderen. Het resultaat van de saldering vind je terug op je jaarafrekening. Heb je netto meer verbruikt? Dan betaal je voor dat deel. Heb je netto meer teruggeleverd? Dan krijg je een vergoeding voor dat deel.

Zo werkt de terugleververgoeding

Als je over een heel jaar meer zonnestroom teruglevert dan je van het net afneemt, lever je netto terug. Je krijg dan over die extra stroom een terugleververgoeding. Hoe hoog die vergoeding is staat in je contract en vind je in Mijn Vattenfall onder Correspondentie.

Belangrijk om te weten:

  • Voor teruggeleverde stroom krijg je pas een vergoeding nadat je eerst je volledige stroomafname gecompenseerd hebt.
  • Of je netto terugleverde en wat je vergoeding wordt, weet je pas aan het einde van het jaar.
  • Het resultaat van saldering en een eventuele vergoeding vind je terug op je jaarafrekening.

Bij de meeste huishoudens dekt de opwek van zonnepanelen ongeveer het elektriciteitsverbruik van een jaar. De kans is dus groot dat je met de terugleververgoeding niks te maken hebt.

Tip: meld je systeem alvast bij je netbeheerder

Het aanmelden van je zonnepanelensysteem kan al 4 weken voor de installatie. Hiermee versnel je het registratieproces bij je netbeheerder en Vattenfall. Wij kunnen je dus beter helpen bij eventuele vragen en zorgen ervoor dat we het administratief verwerken van je opgewekte stroom vast regelen. Dit kan via deze website: Energieleveren.nl

Salderen en terugleveren: 3 rekenvoorbeelden


We verrekenen je eigen opwek met de stroom die wij je leveren op momenten dat je niks opwekt ('s nachts bijvoorbeeld). Als aan het einde van het jaar blijkt dat je meer stroom van ons hebt afgenomen dan andersom, dan betaal je nog een restbedrag aan ons. Hier zie je een rekenvoorbeeld:

Voorbeeld (jaarverbruik)

 

Afgenomen stroom (kWh)*

3500 kWh

Teruggeleverde stroom (kWh)

3000 kWh

Je betaalt aan Vattenfall

500 kWh x € 0,30* = € 150,-

* Dit is een voorbeeld stroomprijs. In Mijn Vattenfall onder Mijn Contract zie je precies welke stroomprijs je betaalt. 

Je levert over het hele jaar net zoveel zonnestroom aan Vattenfall als Vattenfall aan jou. Je teruglevering wordt dan volledig gesaldeerd met onze levering aan jou. Je betaalt op jaarbasis niets voor je stroom. Hier zie je een rekenvoorbeeld:

Voorbeeld (jaarverbruik)

 

Afgenomen stroom (kWh)*

2500 kWh

Teruggeleverde stroom (kWh)

2500 kWh

Je betaalt aan Vattenfall

0 kWh = € 0,-

* Dit is een voorbeeld stroomprijs. In Mijn Vattenfall onder Mijn Contract zie je precies welke stroomprijs je betaalt. 

Je levert meer stroom aan Vattenfall dan Vattenfall aan jou. Je teruglevering wordt dan volledig gesaldeerd met onze levering aan jou. Je ontvang bovendien een vergoeding voor het deel dat je extra teruglevert.

Voorbeeld (jaargebruik)

 

Afgenomen stroom (kWh)

3.000 kWh

Teruggeleverde stroom (kWh)

4.000 kWh

Netto teruggeleverde stroom (kWh)

1.000 kWh

Je krijgt terug van Vattenfall

1000 kWh x € 0,076* = € 76,-

* Dit bedrag is een voorbeeld. De hoogte van de terugleververgoeding hangt af van je contract. Hoeveel je na saldering ontvangt per kWh stroom die je aan ons teruglevert, staat in je contractbevestiging en in Mijn Vattenfall onder Correspondentie.