Solar2Enjoy SolarEdge introduceert ‘pauzeknop’ voor consumenten met zonnepanelen

Artikel uit Solar Magazine 

18 december 2023

SolarEdge introduceert ‘pauzeknop’ voor consumenten met zonnepanelen


SolarEdge introduceert een ‘pauzeknop’ waarmee huiseigenaren met een dynamisch energiecontract hun zonnepanelen tijdelijk kunnen uitschakelen als de stroomprijzen negatief zijn.

Uit marktonderzoek van SolarEdge – uitgevoerd door Continews onder een groep van 37.000 Nederlanders met ruim 1.000 respondenten – blijkt dat zo’n 90 procent van de zonnepaneelbezitters deze tijdelijk wil kunnen uitschakelen.

Geld besparen
Een pauzeknop om de zonnepanelen op pauze te zetten bij negatieve stroomprijzen verschaft consumenten meer invloed op hun energievoorziening. Uit het onderzoek van SolarEdge blijkt dat 84,5 procent van de Nederlandse consumenten bekend is met het concept van negatieve stroomprijzen.

Maar liefst 91 procent geeft aan grotere invloed op de energiekosten te willen uitoefenen. Ruim 88 procent van de respondenten zou de eigen zonnepanelen pauzeren als ze daarmee geld konden besparen.


Negatieve stroomprijzen in het kort

Zonnepaneelbezitters met een dynamisch energiecontract krijgen net als andere zonnepaneeleigenaren een vergoeding per kilowattuur opgewekte zonne-energie die ze terugleveren aan het stroomnet. Als de actuele energieprijs echter negatief is – bijvoorbeeld op een zonnige dag wanneer in de middag veel stroom opgewekt wordt – moet deze groep zonnepaneeleigenaren betalen voor de overtollige zonne-energie die zij terugleveren aan het stroomnet. Om die reden is het voor deze zonnepaneelbezitters niet alleen gunstig om zo veel mogelijk opgewekte zonne-energie direct zelf te verbruiken, maar ook om de zonnepanelen op deze specifieke momenten op ‘pauze’ te zetten.


Tariefoptimalisatie
SolarEdge introduceert in de Benelux per direct voor zijn gebruikers de ‘Negatieve tariefoptimalisatie’-functie.

Deze functie is ontworpen om automatisch de productie van de omvormer te pauzeren wanneer de exporttarieven negatief zijn. Huiseigenaren met een dynamisch energiecontract kunnen de functie inschakelen op de mySolarEdge-app en kosten voor de export van overtollige elektriciteit naar het stroomnet vermijden. De functie is onderdeel van het energiemanagementsysteem SolarEdge ONE, dat is ontwikkeld om de onzekerheid van de huiseigenaar rond de geldende stroomprijzen weg te nemen. SolarEdge ONE maakt elke dag honderden energiebeslissingen op basis van voorspellingen van de zonnestroomproductie, energieverbruikspatronen en elektriciteitstarieven. Het stelt huiseigenaren in staat om het gebruik van overtollige zonnestroom te maximaliseren, perioden met daluren te benutten en het energiegebruik thuis direct te optimaliseren, waardoor energie en kosten worden bespaard.

De nieuwe optimalisatiefunctie is direct beschikbaar voor systeemeigenaren in de Benelux. SolarEdge ONE komt begin 2024 op de markt.

Bekijk hier in de Solar Magazine Productzoeker alle details van SolarEdge ONE.