Radio Kootwijk is natuurlijk al lang bekend met zonnepanelen. Wat misschien nog niet helemaal is doorgedrongen, is dat zonnepanelen in Radio Kootwijk niet alleen kunnen dienen voor meetstations, maar ook gewoon thuis op het dak kunnen worden geplaatst.
De techniek kan tegenwoordig voor een hele redelijke prijs geplaatst worden. Dit stelt je in staat gelijk te beginnen met besparen op je energierekening. Zo verdien je eerst de aanschaf van je zonnepanelen terug. Daarna begin je met geld verdienen, zowel door besparing als door leveringen aan het energienet.
Radio Kootwijk is voor zonnepanelen waarschijnlijk één van de beste plekken van Nederland. De zender is er ooit geplaatst om vrij te zijn van interferentie. Ook heb je op de hei geen last van lange schaduwen van hoge bomen of gebouwen.
Je zonnepanelen zullen in Radio Kootwijk dus maximaal rendement uit de beschikbare zonuren halen. Je hebt als inwoner dus nog meer redenen dan anderen om (gedeeltelijk) op zonne-energie over te stappen.
Zodra je je hebt laten informeren door de lokale vakman, kun je de panelen laten installeren. Daarna begin je gelijk met besparen. Makkelijker kan haast niet.
Zonnepanelen zijn een flinke investering. Het is dan prettig om je door een betrouwbaar iemand goed te laten voorlichten. De juiste plaatsing van de panelen kan namelijk nogal uitmaken voor het uiteindelijke rendement dat je uit je panelen haalt.
Je panelen gaan jaren mee dus zelfs een klein verschil kan uiteindelijk een substantieel bedrag betekenen. Het is natuurlijk niet zo dat mensen van verder weg onbetrouwbaar zijn, maar bij de lokale vakman weet je wat je er aan hebt. Waarschijnlijk ken je zelfs al iemand waarvoor hij gewerkt heeft. Daarnaast is hij gewoon in de buurt als je hem nodig hebt. Dat is wel zo handig.
Een zonnepaneel is eigenlijk niet veel meer dan een doos met een glazen deksel. In de doos bevinden zich de zonnecellen. De doos is in een donkere kleur geverfd om meer warmte vast te houden.
De zonnecellen bevatten kristallen van siliconen. Duurdere zonnepanelen hebben een enkel, groot kristal per zonnecel en zijn daardoor efficiënter, wat betekent dat ze meer elektriciteit opleveren.
Je kunt deze zogenaamde monokristallijne cellen herkennen, doordat zij een egale kleur hebben. Polykristallijne zonnecellen zijn iets goedkoper dan monokristallijne en ook iets minder efficiënt. Als je genoeg oppervlakte hebt om zonnepanelen te plaatsen maakt die mindere efficiëntie niet echt uit.
Beide varianten wekken energie op door een vloeistof te verwarmen die in buisjes door de cel lopen. Via een warmtewisselaar wordt deze warmte daarna doorgegeven aan lucht of water waarmee via een turbine elektriciteit wordt opgewekt.
De laatste stap in dit proces is de omvormer die deze elektriciteit van gelijkstroom omzet in de wisselstroom die je nodig hebt voor je huishoudelijke apparaten.
Door deze bedrieglijk eenvoudige configuratie hebben systemen die energie opwekken uit zonnestralen een lange levensduur. Zelfs het meest kwetsbare onderdeel van het systeem, de omvormer, hoeft pas na acht tot twaalf jaar een keer vervangen te worden.
Vooral de panelen zijn erg slijtvast en gaan wel 25 jaar of langer mee. Uiteraard verschilt dit per type paneel. Verder vraagt het systeem weinig onderhoud. Je hebt er dus nauwelijks omkijken naar. Je hoeft alleen af en toe te kijken of er geen bladeren op de panelen zijn blijven liggen.
De opbrengst van je panelen lopen natuurlijk wel een beetje terug naarmate ze ouder worden, tot zo’n 80 procent van de oorspronkelijke waarden als ze aan vervanging toe zijn.
Je hebt weinig werk aan je zonnepanelen in Radio Kootwijk en ze gaan lang mee. Dat betekent dat je zonder veel moeite een prettig rendement haalt uit je investeringen. Je kunt zeker rekenen op een besparing van honderden euro’s op jaarbasis. Eerst wil je natuurlijk de investering terugverdiend hebben.
Daar doe je tussen de zes en de tien jaar over. Door de omgeving is Radio Kootwijk erg geschikt voor zonnepanelen, dus het ligt voor de hand dat je eerder zes jaar dan tien jaar nodig zult hebben.
Alle jaren daarna dat je systeem voor zonne-energie elektriciteit blijft opwekken – en dat zijn er dus zeker tien – is dus pure winst. En dat zonder dat je er verder dus veel moeite in hoeft te steken.
We hebben het al eerder gehad over het belang van het inschakelen van een ervaren, lokale vakman als je in Radio Kootwijk zonnepanelen wilt laten plaatsen. Deze vakman heeft niet alleen zeer veel ervaring met het aansluiten van zonnepanelen op het elektriciteitsnet.
Hij heeft ook veel verstand van het plaatsen van de panelen op daken. Hij gebruikt hier een speciaal systeem voor dat ontwikkeld is door een bedrijf dat is gespecialiseerd in oplossingen voor het monteren van zonnepanelen. Je krijgt dus echt het beste van het beste.
Specialisatie loont zich in dit geval. Dit systeem staat het doe dat de panelen in precies de juiste hoek geplaatst kunnen worden, zodat zij maximaal profiteren van de zon. Ze zullen zo dus meer energie kunnen opwekken. Dat is een toegevoegde waarde die alleen een vakman kan bieden.
Een leefgemeenschap is nooit af. Radio Kootwijk dus ook niet. Zonnepanelen zijn een mooie stap op weg naar de verdere modernisering van de gemeenschap die Radio Kootwijk is.
Daarnaast kun je, zoals is gebleken, forse besparingen verwachten als je besluit over te gaan op het aanschaffen van een installatie voor zonne-energie. Je hebt dus zelf het grootste voordeel aan je aankoop.
Kies je voor zonnepanelen, dan kies je voor een duurzame, groene en toekomstbestendige investering die goed is voor mens en milieu. Zonnepanelen zijn in heel Nederland aan een opmars bezig en dat is terecht.
Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat die opmars van zonnepanelen in Radio Kootwijk net iets harder gaat dan in de meeste andere delen van het land.